Het ontstaan van het Juttersmaal; december 1843. Over Texel woedt een zware storm, vlak voor de kust ter hoogte van Paal 29 moet de bemanning de strijd met de zee en de wind opgeven. Het schip ‘Ter Goeder Trouw’ vergaat vlak voor de veilige haven. De lading van het schip, waaronder vele specerijen uit het verre Oosten die na een lange zeereis verhandeld zouden worden in Nederland, vormt een interessante buit voor de Texelse jutters.
Officieel was jutten toen ook al verboden en de Jutters verstopten zich in de Duinen wachtend op wat aanspoelen ging. De ene keer spoelden er vaten peper en kruidnagel aan en de andere keer kerrie. De specerijen gebruikten de jutters direct, samen met de jus en een beetje (regen-)water vormden ze een heerlijke bouillon waarin de jutters vlees, vis en groenten konden bereiden. Zo ontdekten de Texelaars al vroeg de vele mogelijkheden van de Oosterse specerijen. Het eten werd bereid in speciale rondgeslagen pannen, de jutterspannen. Dankzij de ronding van deze speciale pannen was het vuur waarop ze kookten niet te zien vanuit de verte.
Na een uitje op Texel is het heerlijk om met een gezelschap samen te gaan Jutteren. In een speciale jutterspan bereidt u zelf uw ‘maaltje’. U kunt variëren naar keuze met vlees, vis en groente. Verder is het onbeperkt genieten van een saladebuffet, koude sauzen, frieten en stokbrood met kruidenboter. Smullen maar!
Neemt u contact met ons op voor meer informatie.